Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Videoklip obsahuje české titulky. Pokud se nezobrazují, zapněte je symbolem CC.

Imagine
John Lennon

Je zajímavé, jak moc se dokážou lišit ideály od skutečnosti. John Lennon sám přiznal, že Imagine je ve skutečnosti komunistickým manifestem. Ano, čtete správně. John Lennon se dokonce v rozhovoru pro časopis Rolling Stones sám podivil nad tím, jak je poselství této písně všeobecně akceptováno, když je zabaleno do sladkého obalu. O samotné písni by se toho dalo napsat spoustu, pojďme se ale podívat taky na videoklip, který o významu písně rovněž řekne hodně. John Lennon napsal tuhle píseň v roce 1971. Bylo po Beatles a Lennon žijící v New Yorku trávil svůj život skoro jako řecký bůh, který vzhlížel ze svého Olympu na svět. Jeho vliv na společnost byl srovnatelný s nejmocnějšími lidmi světa a na společenském žebříčku byl někde hned po prezidentech, multimiliardářích a královských rodech.

Videoklip sestříhal polský režisér Zbigniew Rybczyński ze záběrů z více než hodinového snímku, který zachycoval, jak v té době Lennon s Yoko Ono žili. Nejen každá vteřina písně, ale i videoklipu je památná. John Lennon s Yoko Ono, oba oblečení v černém, procházejí hustou mlhou na příjezdové cestě okolo stejně husté vegetace a jakmile se začne prostor okolo otevírat a mlha rozplývat, začne hrát i jedna z nejslavnějších pianových melodií všech dob. Jakmile dojde pár ke dveřím, exteriér vystřídá interiér. Postavy obou zmizí a přesunou se do čistě bílé místnosti se zataženými závěsy. Zatímco Lennon hraje a zpívá, Yoko Ono vpouští do místnosti čím dál více světla skrze okna a nakonec si přisedá k Johnovi. Jakmile John dohraje a dozpívá, zadívají se na sebe a políbí se. A to je nakonec asi hlavní poselství této písně. Jako vždycky jde u Johna Lennona především, mimo jeho politických myšlenek, hlavně o dosažení míru a lásky.

Překlad

Titulky

Popisek

Další překlady od John Lennon

Happy Xmas (War Is Over)
Česky

Happy Xmas (War Is Over)

překlad od kari

Přihlášení

Trvalé přihlášení

Přihlásit se

Pokud zde ještě nemáte účet, klikněte na tlačítko níže a účet si vytvořte.

Vytvořit účet

Nebo

Nedaří se přihlásit? Zapomenuté heslo?

Registrace uživatele

Vytvořit účet

Pokud už máte svůj účet, klikněte na tlačítko níže a přihlašte se.

Přihlásit se

Nebo

Obnova hesla

Zde si můžete vygenerovat nové heslo pro vstup do svého účtu. Pro získání nového hesla zadejte e-mail, pod kterým jste zde registrovaný. Na tento e-mail přijde žádost o potvrzení změny hesla. Po kliknutí na odkaz v e-mailu budete přesměrováni zpátky sem a můžete si zvolit heslo nové.

Odeslat žádost