Nirvana

Založeno:
1988

Místo založení:
Aberdeen, USA

Rozpad:
5. dubna 1994 (6 let)

Vydavatelství:
Geffen Records
Original Recordings Group
Universal Music Special Markets

Oficiální stránky:
http://www.nirvana.com

Externí odkazy:

Aktuálně z facebooku

Životopis

Americká grungeová kapela Nirvana, založená v roce 1987, se stala symbolem alternativní hudby a revoluce v hudebním průmyslu. S třetím albem Nevermind (1991) dosáhli komerčního úspěchu díky hitu Smells Like Teen Spirit. Toto album se stalo hymnou generace a přineslo grunge do hudebního mainstreamu.

Kurt Cobain a geniální songwriting

Frontman Kurt Cobain byl nejen charismatickým zpěvákem, ale i geniálním skladatelem. Jeho songwriting kombinoval sílu grunge s melodií a emotivním textem. Písně jako Come as You Are a Lithium ukázaly schopnost Nirvany vyjádřit pocity mladé generace.

In Utero a experimentace

Album In Utero (1993) bylo výrazně experimentálnější a temnější než jeho předchůdce. I přesto si udrželo grungeový charakter a obsahuje klasiky jako Heart-Shaped Box. Nirvana si udržela loajální fanouškovskou základnu a byla v čele hudebního hnutí, které ovlivnilo celou generaci.

Smrt Kurt Cobaina a konec éry

Tragická smrt Kurta Cobaina v roce 1994 ukončila éru Nirvany. Přestože kapela existovala pouze krátce, její odkaz a vliv na hudební scénu jsou nezmazatelné. Nirvana zanechala stopy grungeového zvuku, které přetrvaly i po desetiletích.

Věčný vliv a kultovní status

Nirvana není pouze kapelou, ale fenoménem, který změnil tvář hudby. Jejich vliv lze cítit nejen v grungeové scéně, ale i ve všech odvětvích alternativní hudby. Nirvana získala kultovní status a jejich písně jsou dodnes poslouchány a obdivovány po celém světě.

ONEmusic



Singly

1992

In Bloom , In Bloom , Lithium , Lithium , Lithium , Lithium , Come as You Are , Come as You Are , Come as You Are , Come as You Are , Come as You Are , Come as You Are

1991

Smells Like Teen Spirit , Smells Like Teen Spirit , Smells Like Teen Spirit , Smells Like Teen Spirit , Smells Like Teen Spirit , Smells Like Teen Spirit , Smells Like Teen Spirit , Smells Like Teen Spirit , Smells Like Teen Spirit , Smells Like Teen Spirit , Here She Comes Now / Venus in Furs , Sliver , Candy / Molly’s Lips , Sliver , Smells Like Teen Spirit , Smells Like Teen Spirit , Smells Like Teen Spirit , Smells Like Teen Spirit , Smells Like Teen Spirit , Smells Like Teen Spirit , Smells Like Teen Spirit , Smells Like Teen Spirit

1990

Sliver , Sliver , Sliver

1988

Love Buzz / Big Cheese