U2

Založeno:
1976 (48 let)

Místo založení:
Dublin, Irsko

Vydavatelství:
Columbia House
Interscope Records
Island

Oficiální stránky:
http://www.u2.com

Externí odkazy:

Aktuálně z facebooku

Životopis

U2 je jedna z nejslavnějších rockových skupin v historii hudby. Skupina se stala známou svými silnými texty a charizmatickým vokálem zpěváka Bona, a získala obrovskou fanouškovskou základnu po celém světě.

Založení skupiny a rané roky

U2 vznikla v Dublinu, Irsko, v roce 1976. Skupina se skládá z členů: Bono (zpěv a kytara), The Edge (kytara, klávesy a vokály), Adam Clayton (baskytara) a Larry Mullen Jr. (bicí). Na počátku se zaměřovali na post-punk a new wave zvuk, ale brzy vyvinuli svůj vlastní jedinečný rockový styl.

Průlom s albem War

Průlomovým okamžikem pro U2 bylo vydání alba War v roce 1983. Album obsahovalo hity jako Sunday Bloody Sunday a New Year's Day. Toto album se stalo komerčním úspěchem a skupina získala nové fanoušky po celém světě. Texty písní na albu se zabývají politickými a společenskými tématy, což se stalo charakteristickým rysu hudby U2.

Album The Joshua Tree a světový úspěch

V roce 1987 vydali U2 album The Joshua Tree, které obsahovalo některé z jejich největších hitů, včetně With or Without You a Where the Streets Have No Name. Toto album se stalo mezinárodním fenoménem a získalo mnoho ocenění, včetně Grammy. Texty na albu se znovu zabývají sociálními otázkami a politikou.

Experimentace s hudbou

U2 neustále experimentovali s různými hudebními styly a zvuky. Skupina vydala alba jako Achtung Baby (1991) a Zooropa (1993), která ukázala jejich schopnost adaptovat se na nové hudební trendy. Jejich hudba zahrnuje prvky rocku, alternativy, elektronické hudby a experimentálního zvuku.

Odkaz a vliv

U2 se stali jednou z nejvýznamnějších rockových kapel v historii hudby. Jejich texty a hudba ovlivnily mnoho umělců a skupin a jejich významný společenský a politický aktivismus získal jim respekt po celém světě. Skupina je považována za jednu z nejvýznamnějších rockových kapel všech dob.

Irská rocková legenda s politickými a společenskými texty

U2 je kapelou, která si udržuje svou popularitu a přední pozici v hudebním světě. Jejich hudba a silné texty oslovují mnoho fanoušků po celém světě a jejich vliv na hudbu a společnost je nepopiratelný.

ONEmusic



Singly

1984

Pride (In the Name of Love) , Pride (In the Name of Love) , Pride (In the Name of Love) , Pride (In the Name of Love) , Pride (In the Name of Love) , Pride (In the Name of Love) , Pride (In the Name of Love)

1983

New Year’s Day , “40” / Two Hearts Beat as One , Two Hearts Beat as One , Two Hearts Beat as One , Sunday Bloody Sunday , Two Hearts Beat as One , Two Hearts Beat as One , Two Hearts Beat As One , New Year's Day , New Year's Day , New Year's Day , New Year’s Day , New Year's Day , New Year's Day , Sunday Bloody Sunday , Two Hearts Beat as One (club version)

1982

A Celebration , A Celebration

1981

Gloria , Gloria , Fire , Fire , Fire , Fire , I Will Follow

1980

I Will Follow , I Will Follow , A Day Without Me , A Day Without Me , 11 O'Clock Tick Tock , 11 O'Clock Tick Tock , Another Day