50 Cent

Datum narození:
6. července 1975 (48 let)

Místo narození:
South Jamaica, USA

Vydavatelství:
Aftermath Entertainment
G-Unit Records
Universal International

Oficiální stránky:
http://50cent.com

Externí odkazy:

Aktuálně z facebooku

Životopis

50 Cent, skutečným jménem Curtis James Jackson III, je americký rapper, producent a podnikatel, který se stal jedním z nejznámějších a nejúspěšnějších umělců v hip-hopovém průmyslu. Jeho tvorba a příběh jsou značně inspirující, ačkoliv prošel mnoha obtížnými životními situacemi, dokázal se prosadit a stát se jedním z nejvýraznějších hudebních osobností v branži.

Raný život a náročné podmínky

50 Cent se narodil 6. července 1975 v Queensu, New York, ve velmi obtížných podmínkách. Vyrůstal v násilném a chudém prostředí, kde byl často svědkem násilí a kriminality. Sám se dostal do konfliktů se zákonem a dokonce byl postřelen. Tyto zkušenosti formovaly jeho hudbu a texty, které se často zabývají temnými stránkami života na ulici.

Průlomový mixtape Get Rich or Die Tryin'

Průlomem v kariéře 50 Centa byl jeho mixtape Get Rich or Die Tryin', který vydal v roce 2002. Mixtape obsahoval hity jako In Da Club a Wanksta. Tato hudba oslovila hip-hopovou komunitu a fanoušky po celém světě. Mixtape byl následně přepracován na studiové album Get Rich or Die Tryin' a stal se komerčním úspěchem, získal platinové certifikace a stala se jednou z nejprodávanějších hip-hopových desek všech dob.

Spolupráce a hudba

50 Cent spolupracoval s mnoha dalšími umělci, včetně Eminema a Dr. Dre, což přispělo k jeho rostoucí popularitě. Vydal další úspěšná alba, jako The Massacre (2005) a Curtis (2007). Jeho texty často reflektují jeho vlastní životní zkušenosti, ačkoliv také obsahují povídky o násilí, kriminalitě a osobním růstu.

Podnikání a aktivity mimo hudbu

Mimo hudbu se 50 Cent stal úspěšným podnikatelem a hercem. Založil vlastní hudební vydavatelství G-Unit Records a spolupracoval na řadě obchodních projektů, včetně investic do společností a vlastní značky šampaňského. Také se objevil v několika filmech a televizních pořadech, včetně seriálu Power, kde hrál hlavní roli.

Odkaz a vliv

50 Cent se stal ikonou hip-hopu a jeho hudba a texty oslovují mnoho mladých posluchačů po celém světě. Jeho příběh a úspěch jsou inspirací pro mnoho mladých umělců, kteří pocházejí z těžkých podmínek. Je uznáván za svou tvrdou práci a odhodlání, které mu pomohly překonat obtížné začátky.

Americký rapper, producent a podnikatel

50 Cent je více než jen rapper - je to podnikatel, herec a symbol naděje pro mnohé. Jeho hudba a tvorba jsou známé pro svou autenticitu a schopnost vyjádřit temnější stránky života. Ačkoliv prošel mnoha výzvami, dokázal se prosadit a stát se jedním z nejvýznamnějších umělců ve svém žánru.

ONEmusic



Singly

2003

P.I.M.P. , P.I.M.P. , P.I.M.P. (remix) , In da Hood , In da Club

2024

P.I.M.P. , 21 Questions , P.I.M.P. , P.I.M.P. , 21 Questions / Many Men (Wish Death)