D12

Založeno:
1996 (28 let)

Místo založení:
Detroit, USA

Vydavatelství:
Interscope Records

Oficiální stránky:
http://www.d12online.com

Externí odkazy:

Aktuálně z facebooku

Životopis

D12, zkráceně známá jako Dirty Dozen, vznikla v Detroitu v roce 1996. Skupinu tvořili Eminem, Proof, Bizarre, Kuniva, Swift a konstrukce skupiny byla nesmírně unikátní v hip-hopovém světě. Jejich dynamické texty a různorodé styly rychle přitáhly pozornost posluchačů.

Špičková kariéra

Svým debutovým albem Devil's Night (2001) se D12 dostala na výsluní hip-hopové scény. Hity jako Purple Pills a Fight Music ukázaly na jejich schopnost kombinovat vtip a kontroverzi, což jim zajistilo uznání a úspěch.

Kontroverze a individualita

Členové D12 se vždy vyznačovali individualitou a schopností vyjádřit své názory. Eminemova přítomnost v kapele přinesla do skupiny větší mediální pozornost, ale každý člen přispěl k barvě a energii skupiny vlastním způsobem.

Tragická ztráta Proofa

Skupina D12 čelila tragédii v roce 2006, kdy byl zavražděn Proof, blízký přítel a zakládající člen. Tato ztráta otřásla skupinou, ale přesto se členové pokračovali v hudbě, přinášejíce hold svému zesnulému spolubojovníkovi.

Význam pro hip-hop

D12 nejenže ovlivnila svou hudbou, ale také přinesla nové dimenze do hip-hopové kultury. Jejich odvážný přístup k textům a schopnost spojit humor s vážnými tématy udělaly ze skupiny D12 nezapomenutelný element v historii hip-hopu.

ONEmusic



Singly

2024

High / Access Denied , Shit on You

2004

How Come , How Come , My Band , My Band

2001

911 , Fight Music , Purple Pills , Purple Pills , Purple Hills , Shit on You

2024

Purple Pills , Shit on You , Purple Pills / That’s How… , Fight Music

2000

Shit on You , Shit on You

2024

Shit on You

1999

High